כל כמה זמן חשוב לבצע בדיקת שמיעה?
על אף הפיתוחים הטכנולוגיים הרבים והארכת תוחלת החיים המתגברת בקצב אקספוננציאלי בשנים האחרונות הגוף שלנו עדיין מתוכנן לתוחלת החיים שהייתה קיימת לפני 100-150 שנים, ואנו חווים ירידה בשמיעה ובראייה כאשר אנחנו מתקרבים לגילאי 40-50. אך אל דאגה, האדם והטכנולוגיה מוצאים פתרונות על מנת לנצח גם את זה, ומכשירי שמיעה וחידושים נוספים בתחום מאפשרים לנו לשמוע באופן צלול ונהיר משל היינו בני 20. מרגישים שאתם חווים ירידה בשמיעה? במאמר זה ריכזנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת על בדיקת שמיעה.
מהי בדיקת שמיעה?
כאשר אנחנו שומעים האוזן שלנו מבצעת שלוש פעולות: היא קולטת את גלי הקול, מתרגמת אותם לאותות חשמליים ומעבירה את אותם אותות חשמליים למוח שמפענח את האותות לצליל, וכל זאת במהירות מסחררת. די מופלא, לא?
בבדיקת שמיעה בוחנים את סוג הפרעת השמיעה ממנה סובל האדם – הפרעת הולכה, שהיא חסימה של גלי הקול בדרכם אל האוזן הפנימית, או הפרעה עצבית – הפרעה בהעברה של האותות החשמליים מן האוזן למוח.
בדיקת שמיעה היא בדיקה האורכת זמן קצר ואינה כרוכה בכאב, אי נעימות או תופעות לוואי. מבצעים אותה בחדר האטום לרעשי חוץ המותאם לכך באופן מיוחד.
מתי צריך לבצע בדיקת שמיעה?
יש לבצע בדיקת שמיעה כאשר אדם מתלונן על ירידת שמיעה באחת מן האוזניים או בשתיהן. כמו כן, מבצעים בדיקת שמיעה גם בתינוקות וילדים על מנת לשלול בעיות שמיעה פוטנציאליות העלולות לפגוע בהתפתחות תקינה וברכישת שפה. בנוסף, יש לבצע בדיקת שמיעה באדם שבמסגרת עבודתו נחשף באופן קבוע לרעשים או נוטל תרופות היכולות לפגוע בשמיעה.
סוגי בדיקת שמיעה
- בדיקת הדים קוכליאריים – בדיקה המשמשת בעיקר לילדים ותינוקות ומבוצעת על ידי החדרה של מתמר לתעלת האוזן שמשדר קול וקולט את ההחזר שלו. על ידי בדיקה זו ניתן לקבוע אם צלילים מגיעים אל האוזן הפנימית. בבדיקה זו לא ניתן לאבחן מאיזה סוג פגיעה סובל הילד, אלא רק מאבחנת שישנה פגיעה בשמיעה ויש לעקוב אחר בעיה זו.
- בדיקת Bera – בדיקה בה מצמידים חיישנים לראש והם רושמים את הפעילות החשמלית המתבצעת במוח, ובכך מאבחנים את מיקום הפגיעה בשמיעה.
- בדיקת טימפנומטריה – בדיקה המודדת את התנועתיות של עור התוף ומאבחנת האם ישנם נוזלים באוזן התיכונה.
- בדיקה אודיומטרית – בדיקת שמיעה המאבחנת את סף השמיעה בילדים ומבוגרים המתבצעת בחדר אטום והיא מאבחנת את מקור בעיית השמיעה – האם היא מגיעה מבעיית הולכה או מהפרעה עצבית.
- בדיקת סף שמיעה לדיבור – בדיקה המאבחנת את היכולת להבחין בהברות ובמילים ובה האדם מתבקש לחזור על מילים המושמעות בעוצמה הולכת ויורדת.
- בדיקת רפלקס אקוסטי – בדיקת שמיעה בה מודדים את התכווצות השרירים באוזן התיכונה בתגובה לגירוי אקוסטי בעוצמה חזקה.