התקף פסיכוטי Psychotic Episode
פסיכוזה, או התקף פסיכוטי הוא ניתוק מנגנון המציאות של האדם, ההתקף מאופיין בשיבושים משמעותיים ולאורך זמן בתפיסת המציאות ברבדים שונים. מי שסובל מהתקף פסיכוטי, במיוחד פתאומי עשוי לחוות חוויה מעוררת חרדה ולא להיות מסוגל לפעול למען עצמו. הופעתה של פסיכוזה עשויה לרמז על התפתחותה של הפרעה נפשית כדוגמת סכיזופרניה או הפרעה דלוזיונית אחרת. החדשות הטובות הן שמדע הרפואה הפסיכיאטרית עשה כברת דרך בטיפול בהתקפים פסיכוטיים בעשרות השנים האחרונות והטיפול כיום אפקטיבי מאי פעם עד לחזרה לשגרת חיים נורמטיבית עבור מטופלים רבים.
מהו התקף פסיכוטי?
הגדרתו של התקף פסיכוטי היא פגיעה בבוחן המציאות של האדם, המאפיינים של התקף פסיכוטי כוללים אחד או יותר מן הבאים:
• בוחן המציאות – קושי לתפוס את המציאות כפי שהיא, בלבול בין גורמים פנימיים למציאות החיצונית.
• מחשבות שווא – מחשבות שאינן מציאותיות, בדרך כלל מופרכות לחלוטין. האדם הסובל מדלוזיות עשוי לחשוב למשל שהוא מחזיק בכוחות על, שנשלח אליו מסר אלוהי וכדומה.
• הופעת הזיות – ראיית או שמיעת דברים שאינם נמצאים במציאות למשל שמיעת קולות המדברים אליו, הרחת ריחות שאינם קיימים, ראיית דמויות שאינן נמצאות שם וכדומה.
• אשליות שווא – פירוש לא נכון ולא הגיוני של אירועים המתרחשים במציאות. כך למשל בזמן התקף פסיכוטי המטופל עשוי לפרש מבט של אדם אחר כעוין בעוד שהוא מסתכל עליו בתמימות מוחלטת.
מה גורם להתקפים פסיכוטיים?
הגורמים להתפרצותן של הפרעות נפשיות הם שילוב של נטייה גנטית, שינויים המתרחשים במוח וגורמים סביבתיים. מרבית ההתקפים הפסיכוטיים נובעים מחוסר איזון נויו-כימי במוח האדם הגורם לתופעות ההתקף. מיעוטם של ההתקפים הפסיכוטיים נגרמים בשל בעיה פיסית במוח כמו למשל גידול מוחי, שבץ או בשל שימוש בחומרים מעוררי פסיכוזה כמו סמים מסוימים. לעיתים, התקף פסיכוטי יכול להופיע בשל גורמים סביבתיים כמו חשיפה לחומרים רעילים ובשל מצבי דחק ולחץ רב כדוגמת השתתפות באירוע טראומטי במיוחד.
כיצד ניתן לטפל בהתקפים אלו?
תרופות אנטי פסיכוטיות
הטיפול בהתקף פסיכוטי יכלול בדרך כלל שימוש בתרופות, ללא טיפול תרופתי קשה מאוד להפסיק את ההתקף ולחזור לאיזון נפשי. ישנן תרופות רבות המשמשות למטרה זו ביניהן תרופות וותיקות כמו הלופרידול ופרפנאזין ותרופות מן הדור החדש כמו ריספרידון. במידה והמטופל אינו מגיב לטיפול מתון ניתן להשתמש בקלוזפין. למרבית התרופות הנ"ל ישנן תופעות לוואי כמו שינויים בתאבון, ישנוניות, רעד ונוקשות. המטרה היא להגיע לאיזון תופעות הלוואי תוך מיגור הפסיכוזה.
טיפול פסיכותרפי
כחלק מהמערך הטיפולי הכולל במי שסובל מפסיכוזה מומלץ לשלב גם טיפול בשיחות עם איש מקצוע. הטיפול עוזר להבין טוב יותר את מהלך ההתקף הפסיכוטי, להתמודד עם ההשלכות שלו ולקבל כלים לחיים בצל מחלה נפשית (במידה ואובחנה כזו). בנוסף, טיפול פסיכותרפי יכול לעזור גם לבני משפחה ובני זוג להתמודד טוב יותר עם הופעתו של התקף פסיכוטי אצל אחד מיקיריהם.
תוך כמה זמן משפיע הטיפול?
הטיפול בתרופות נוגדות פסיכוזה יכול להביא לרגיעה ואפילו הפסקה של ההתקף תוך מספר שעות. אך שליטה מלאה בהתקפים פסיכוטיים על כל תסמיניהם השונים תלויה במציאת התרופה (או שילוב של כמה) הנכונה במינון המדויק. הרופא הפסיכיאטר ינסה מתוך ניסיונו והסטנדרט הטיפולי למצוא את השילוב המדויק ביותר של התרופות שניתן תוך התחשבות בתופעות הלוואי שלהן, אורח חייו של המטופל, גילו וההיסטוריה הרפואית שלו. תיתכן תקופת הסתגלות של מספר שבועות או אפילו חודשים עד להפסקת ההתקפים לחלוטין ומציאת האיזון התרופתי המיטיב ביותר.
האם התקף פסיכוטי מחייב אשפוז פסיכיאטרי?
עבור מרבית האנשים, התקף פסיכוטי מצטייר כאירוע דרמטי מאוד הכולל פרצי אלימות וניתוק מוחלט מן המציאות. בפועל להתקפים פסיכוטיים עוצמות משתנות ומאפיינים לא קבועים כלל וכלל. ישנם לא מעט אנשים המתפקדים בחיי היומיום שלהם תוך התמודדות עם פסיכוזה וכף רגלם לא דרכה מעולם באשפוז פסיכיאטרי.
אך לעיתים, במיוחד אם מדובר בהתקף פסיכוטי ראשון ללא היסטוריה קודמת של הפרעות נפשיות או התקף חריף במיוחד יש צורך במסגרת אשפוז. אשפוז הפסיכיאטרי הוא פתרון חירום ולא נועד כטיפול ארוך טווח. המטרה היא להגיע לרגיעה ואיזון נפשי ולקבוע תכנית טיפולית לאחר האשפוז. הדבר שקול לפניה לחדר מיון בשל מקרה חירום רפואי, המטופל יקבל הערכה וטיפול מידיים, יאושפז להשגחה והמשך טיפול במידת הצורך וישוחרר לביתו ברגע שיקבע כי המשך הטיפול יכול להיעשות מחוץ לכותלי בית החולים. כך בדיוק נוהגים גם במסגרות האשפוז הפסיכיאטרי.
האם פסיכוזה היא תמיד סימן מקדים להתפרצותה של מחלת נפש?
התקף פסיכוטי יכול להיות אירוע בודד בחייו של אדם או להצביע על התפרצותה של הפרעה נפשית חמורה כמו סכיזופרניה. פסיכוזה כתוצאה משימוש בסמים למשל לא נוטה להשאיר את חותמה. לאחר השתלטות על ההתקף הראשוני, מרבית המטופלים ישתקמו ויחזרו לחייהם ללא סימני מחלה.
אם אני מזהה סימנים של התקף פסיכוטי אצל אדם הקרוב אלי, מה אני יכול לעשות?
למרבה הצער, אדם הנמצא בעיצומו של התקף פסיכוטי לא תמיד יוכל לפעול עבור עצמו ולא פעם בני המשפחה אלו הם שפונים עבור המטופל. עם זאת, זיהוי סימנים של פסיכוזה אינו דבר קל ופשוט, לא כל מי שמתנהג בצורה חריגה סובל מהתקף פסיכוטי או מחלת נפש כלשהי.
במידה ואתם רואים שינויים קיצוניים בהתנהגות של אחד מיקירכם או אם אתם מזהים בהתנהגותם את התסמינים שציינו במאמר זה כדאי לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי מפסיכיאטר כדי להעריך האם אכן מדובר בהתקף פסיכוטי. אם מדובר במצב בו אתם משוכנעים שמדובר בפסיכוזה ומזהים סימני אלימות, חוששים לשלומו של האדם המדובר או לשלומם של אחרים בסביבתו פנו מיד להערכה מקצועית על ידי פסיכיאטר. במידת הצורך, הרופא יוכל לפנות אל הפסיכיאטר המחוזי לקבלת הוראה לאשפוז כפוי.