קילה אצל ילדים והטיפול אצל אורולוג
קילה אצל ילדים הוא בקע שמופיע באזור המפשעה והוא מתרחש כאשר נוצרת בליטה של המעיים דרך דופן הבטן. לקילה אצל ילדים ישנם מספר תסמינים כאשר העיקרי שבהם הוא הבליטה שניתן לראות בשק האשכים או מתחת לעור באזור המפשעה. טיפול אצל אורולוג יכלול תיקון של הבקע באמצעות הליך כירורגי.
מה זה קילה?
קילה מופיע במפשעה באזור שבין הבטן והירכיים כתוצאה מדחיפה של חלק מן המעיים לכיוון דופן הבטן דרך התעלות במפשעה שממוקמות מהבטן ועד לאיבר המין. התעלות הללו מסגרות לפני הלידה אך כאשר הסגירה היא לא סופית, המעיים יכולים להחליק דרכם ואז ניתן להרגיש בליטה או גוש באזור מפשעה ושק האשכים של הילד. לעיתים ניתן יהיה להבחין בבליטה רק בזמן מאמץ או שיעול של הילד. כי לרוב מופיעה רק בצד אחד והוא לרוב צד ימין אך ישנם מקרים שבהם הבקע נוצר בשני צידי המפשעה של הילד.
קילה – סימפטומים
תסמינה העיקרי של קילה הוא כאמור בליטה שאותה ניתן לראות מתחת לעור באזור המפשעה ושק האשכים – הבליטה גדלה בזמן מאמץ של הילד או לאחר בכי והיא איננה קבועה. המשמעות היא שהייתה יכולה להצטמצם ואף להיעלם בזמן השינה או כאשר הילד במצב מנוחה. הבליטה יכולה להופיע בשני הצדדים של המפשעה או בצד אחד בלבד. סימפטומים נוספים של קילה אצל ילדים יכולים לבוא לידי ביטוי בצורת כאב ותחושת אי נוחות שחולפים בזמן מנוחה, תחושה של לחץ באזור המפשעה, נפיחות של שק האשכים, תחושת צריבה במקום הבליטה ואף קושי בזמן אכילה. מצב של קילה מצריך טיפול רפואי והוא יכול להסתבך כאשר לא מקבל את ההתייחסות ההולמת. במצבים אלה, עלולים להתפתח אצל הילד תסמינים חמורים כמו כאב חד שאינו חולף ורגישות באזור המפשעה, חוסר תיאבון, עלייה בחום גוף, בחילות והקאות, דימום בצואה ואדמומיות ושטפי דם סביב הבליטה.
כמה זה שכיח ואצל מי זה מופיע?
קילה יכול להופיע בגילאים שונים והוא שכיח בקרב תינוקות פעוטות וילדים. קילה אצל ילדים הוא נפוץ בגילאים שמתחת לגיל שש וכאשר הוא מופיע אצל תינוקות, קיימת שכיחות גבוהה יותר שיופיע אצל פגים. אחוז המקרים של קילה אצל תינוקות הוא יחסית קטן אך אצל פגים מופיעה בשכיחות של כשלושים אחוז.
טיפול אצל אורולוג
של ילדים מצריך ניתוח לתיקון הבקע ובמידה והמקרה לא מטופל עלולים להתפתח סיבוכים נדירים אך חמורים כמו כליאה של תוכן הבקע שלא מאפשרת לדחוף את הבקע בחזרה לתוך הבטן של הילד. סיבוך נוסף יכול להיות חנק של הבקע שמשמעותו היא הפסקה של אספקת הדם למעיים וכתוצאה מכך מוות של רקמות. ניתוח לתיקון בקע מפשעתי אורך לרוב פחות משעה והוא נחשב להליך סטנדרטי שבסופו הילד משתחרר הביתה כיוון שאין צורך באשפוז. הניתוח מתבצע תחת הרדמה כללית על ידי רופא המתמחה בשיכוך כאבים. ההרדמה מרפה את השרירים של הילד ומרדימה אותו על מנת שלא יחוש כאב ואי נוחות במהלך הניתוח. הניתוח כולל ביצוע חתך קטן בעור של המפשעה של הילד ודחיפה של תוכן הבקשה בחזרה אל תוך הבטן, לאחר מכן המנתח האורולוג יבצע סגירה של הפתח בטל את המפשעה על מנת למנוע היווצרות של בקע נוסף. הרופא ישתמש בסוג תפירה מיוחד שיכסה ויסגור את החתכים שבוצעו. במידה והילד סובל מבעיה בריאותית כלשהי ייתכן שהמנתח יבקש אשפוז ללילה למטרת השגחה על הילד אך במידה ולא, הילד ישוחרר הביתה כבר באותו יום ומומלץ להקפיד שהילד יהיה במצב מנוחה למשך מספר שעות לאחר הניתוח. לאחר מספר ימים יש להגיע לפגישת ביקורת ומעקב על מנת שהרופא יוכל לבדוק את החתך ולוודא שהילד בדרך להחלמה מלאה.