דיכאון קליני – מה זה אומר?
במשך שנים רבות, אנשים לא ידעו כיצד להתייחס למשמעות האמיתית של דיכאון קליני. הרי לא מדובר במחלה במובן הקלאסי של המילה, לא מדובר במחלה שאפשר לאבחן אותה באמצעות צילומים או בדיקות דם, אי אפשר תמיד לראות השפעות פיזיות שלה, ויותר מזה, לא מעט אנשים שיש לה דיכאון קליני, ממשיכים לתפקד, לכאורה, בצורה רגילה.
אך עם הזמן, התקבלה המחשבה שאכן מדובר במחלה וכך צריך להתייחס אליה. לכן גם כל אמצעי הטיפול בה הותאמו לכך, וכן הגישה של הרפואה והרשויות באופן כללי למשמעות של דיכאון קליני, השתנתה באופן קיצוני.
צריך לומר, השינוי גם התרחש באופן תודעתי בקרב הציבור. אם בעבר לא היה נהוג לדבר ולספר על זה, אזי שכיום אנשים שמתמודדים עם התופעה, לא מפחדים לצאת החוצה ולדבר על כך. בשנים האחרונות אפילו במקצועות וענפים שנחשבים ״גבריים״, בהם לא היה נהוג לדבר על דברים כאלה, החלו לחשוף את העניין בצורה פומבית. דוגמא טובה לכך אפשר לראות בספורט, כשבשנים האחרונות יותר ויותר ספורטאים חושפים שהם מתמודדים עם דיכאון ולא מפחדים לדבר על זה בפומבי.
דיכאון קליני הוא שונה מכל מה שאנחנו מכירים על המונח דיכאון. לא מדובר בעצבות רגעית או תחושה לא נעימה כתוצאה מכך שמשהו לא קורה, כתוצאה מכך שמשהו לא מצליח. כאן מדובר על דברים הרבה יותר מהותיים, בעלי השפעה הרבה יותר גדולה ומשמעותית על החיים שלנו לאורך זמן.
מה זה דיכאון קליני
כשאנחנו מדברים על דיכאון קליני, הכוונה שלנו היא לדיכאון עם השפעות רחבות ובעלות משמעות רבה על כל אפיקי החיים שלנו. זה יכול לבוא לידי ביטוי גם על הצד הנפשי וגם על הצד הפיזי.
אדם שמתמודד עם דיכאון קליני, בדרך כלל יחווה שינויים בהקשרים שונים אשר יכולים להשפיע על חייו במובנים רבים. זה יכול לבוא לידי ביטוי בחוסר אכילה או אכילת יתר, צריכת אלכוהול וסמים, חוסר רצון לעשות דברים, שינה מרובה או נדודי שינה, הסתגרות מפני חברים ובני משפחה, מחשבות שליליות, תחושת מועקה, חרדות ועוד.
צריך לומר, לא תמיד דיכאון קליני בא לידי ביטוי באופן פיזי כפי שציינו בתחילת המאמר, אך ישנם לא מעט מקרים בהם אנחנו יכולים לראות סממנים לכך. למשל רזון או השמנה, ירידה במדדים בבדיקות דם, נשירת שיער ועוד. מדובר על סממנים שלא נוצרים מהשפעה ישירה של הדיכאון אלא מהשפעות נלוות, שינויים בהרגלי אכילה, שינה, וכדומה.
כיצד מטפלים בדיכאון קליני
אדם שמתמודד עם דיכאון ברמה קלינית, לא יכול לעשות את זה לבד. הוא צריך להיפגש עם גורם מקצועי, פסיכולוג או פסיכיאטר, הוא צריך לקבל תוכנית טיפול אשר כוללת מפגשים וכן טיפול תרופתי במידה ויש צורך בכך. במידה וישנם סממנים מסוימים שמושפעים מהדיכאון, אז הוא צריך לעבור טיפול גם בהם.
פורטל MIOK הינו הבית לרפואה פרטית ומחבר בין מטופלים בעלי ביטוח בריאות פרטי ולבין רופאים מובילים בתחומם.