הקשר שבין דיכאון וחרדה
חרדה היא מצב שבו האנרגיה והתחושה הגופנית גבוהות עד לכדי עוצמות כבירות. לעומת זאת, דיכאון הוא מצב רגשי-נפשי המאופיין באנרגיה מאוד נמוכה. למרות זאת, דיכאון וחרדה קשורים אחד לשני ולעיתים קרובות אדם אשר סובל מדיכאון חווה התקפי חרדה. לא אחת, דיכאון וחרדה מזינים האחד את השני – הפרעת חרדה יכולה לגרום למחשבות חסרות הגיון מבלי יכולת לעצור אותן. התחושה הזו גורמת לאובדן שליטה שיכול לתרום להופעת דיכאון.
מה גורם לחרדה?
הרבה מחקרים נערכו בתחום שבודק את הסיבות לחרדה ואת האופן שבו פועל המנגנון של "הילחם או ברח" במוחם גם כאשר הם אינם ניצבים בפני איום ממשי. אנשים שסובלים מחרדה מרגישים שהם בסכנה מתמדת והם במצב קבוע של כוננות. חרדות מזדמנות הן חלק בלתי נפרד מהחיים והן מלוות לרוב שינויים בחיים כמו סיום מערכות יחסים או התחלה של עבודה במקום חדש. אצל אנשים עם הפרעות חרדה, התחושה אינה חולפת ובדרך כלל היא גם מחמירה עד כדי הפרעה לתפקוד היומיומי.
מה גורם לדיכאון?
הופעה של דיכאון יכולה לנבוע מנטייה גנטית או ביולוגית והשפעה סביבתית ופסיכולוגית. דיכאון יכול להופיע אצל אנשים בכל שכבות הגיל, אך במרבית המקרים הוא יופיע בגיל ההתבגרות. בשלב הבגרות, דיכאון בא לידי ביטוי בתחושת ייאוש, כעס וחוסר תקווה. דיכאון בקרב ילדים ומתבגרים יכול לבוא לידי ביטוי בפרצי זעם וכעס ולא רק במצב רוח ירוד. הדיכאון לרוב מלווה גם ברמת אנרגיה מאוד נמוכה שאינה מאפשרת לאנשים לבצע משימות יומיומיות ולנהל מערכות יחסים אישיות עם הסובבים אותם. הדיכאון כאמור יכול להופיע לאחר הפרעת חרדה שאינה מטופלת בזמן וכראוי.
מהו דיכאון קליני?
דיכאון יכול להיות זמני ובעוצמה סבירה או להימשך זמן רב ולהביא אף למצב של מחשבות אובדניות. בעוד שדיכאון יכול להגיע לאחר אובדן או להיווצר כתוצאה ממצב רפואי, דיכאון קליני נחשב להחמרה והוא יכלול תחושות של עצב, ריקנות, אי שקט וחוסר תקווה. בנוסף, דיכאון קליני בא לידי ביטוי בהתפרצויות זעם, עצבנות ותסכול, אובדן הנאה מפעילות יומיומית כמו יחסי מין ותחביבים, קושי בשינה, תחושת עייפות וחוסר אנרגיה, ירידה או עלייה קיצונית במשקל, קושי בחשיבה רציונאלית ותחושת ערך עצמי נמוך. אנשים אשר סובלים מדיכאון קליני חווים גם מחשבות תכופות על מוות ויש שאף מבצעים ניסיונות אובדניים. הסימפטומים של דיכאון קליני יכולים לגרום לפגיעה במערכות יחסים של המטופל עם הסביבה הקרובה – אנשים עימם הוא עובד או לומד, משפחה וחברים באופן עמוק, רציף וחמור.
כיצד מאבחנים חרדה?
אבחון חרדה ודיכאון מתחיל בבחינה של התסמינים עליהם המטופל מדווח. במקרה של חרדה, הרופא המטפל יבצע בדיקה פיזית ויחקור את ההיסטוריה הרפואית שלו. הרופא עשוי לבקש מהמטופל לגשת למספר בדיקות שישללו מצב בריאותי קיים שיכול להסביר את הופעת התסמינים. חשוב לציין שבדיקות מעבדה לא יכולות לאבחן הפרעות חרדה ולכן כל הבדיקות מיועדות לשלול מצב רפואי אחר ולא לאשר את קיומה של הפרעה החרדה. במידה ולא נמצאה סיבה פיזית שיכולה להסביר את הופעת התסמינים, הרופא יפנה את המטופל אל פסיכיאטר או פסיכולוג – מומחים בתחום בריאות הנפש יוכלו להשתמש בכלים שברשותם ויבררו האם המטופל סובל מהפרעת חרדה. הרופאים יבחנו כמה זמן המטופל סובל מאותם תסמינים, מהי מידת חומרתם והאם הם מקשים עליו בביצוע פעולות יומיומיות בבית או בעודה ומונעים ממנו תחושת הנאה.
כיצד מאבחנים דיכאון?
על מנת לאבחן דיכאון, המטופל צריך להציג את התסמינים הבאים למשך כשבועיים לפחות – מצב רוח מדוכא, חוסר עניין או תחושת הנאה מפעילות בכל התחומים (ייבחנו במיוחד פעילויות שגרמו בעבר להנאה אצל המטופל), בעיות בשינה, רגשות אשמה או חוסר ערך, עייפות מתמשכת וחוסר באנרגיה, קושי בריכוז, שינויים קיצוניים בתאבון, קושי פיזי בהזזת הגוף ומחשבות חוזרות ונשנות על מוות. ישנם לא מעט סוגים של דיכאון כמו דיכאון לאחר לידה, דיסטימיה או הפרעה דיכאונית קשה וקביעת סוג הדיכאון ממנו סובל המטופל תסייע בהתאמה שלה הטיפול הנכון עבורו.
הקשר שבין דיכאון וחרדה
הסבירות להופעה של דיכאון גבוהה יותר כאשר מדובר במטופל שאובחן עם הפרעות חרדה וכמעט חמישים אחוז מהאנשים אשר סובלים מדיכאון סובלים גם מהתקפי חרדה קשים ומתמשכים. כיוון שאנשים שנמצאים בדיכאון חווים דאגה וחרדה, מדובר במעגל של סימפטומים שמפעילים ומחמירים אחד את השני. בין אם מדובר בחרדה או בדיכאון, הנטייה הביולוגית היא אחד הפרמטרים שיכולים להשפיע באופן ניכר על הופעת ההפרעה והחומרה שלה. עם זאת, ישנם פרמטרים נוספים שיכולים להשפיע על הופעת דיכאון וחרדה כמו למשל אנשים אשר סובלים מהפרעת דחק פוסט טראומטית.
כיצד מטפלים?
לאחר האבחנה, מטופלים אשר חווים דיכאון וחרדה מופנים אל פסיכיאטראו פסיכולוג על מנת לטפל בסימפטומים שהם חווים. חשוב שלא לדחות את התחלת הטיפול לאחר שמאובחנים במיוחד כאשר מדובר בחרדה. כאשר לא מטפלים בזמן בהפרעת חרדה, הדרך להופעה של תחושת דיכאון מאוד קצרה.
ישנן מספר שיטות שדרכן ניתן לטפל בדיכאון וחרדה. טיפול קוגניטיבי התנהגותי היא שיטה מוכרת שבאמצעותה ניתן לטפל באנשים אשר סובלים מפחדים, חרדות ודיכאון. לאחר שמגלים את הסיבה שבגללה נוצרו החרדה והדיכאון, המטופלים מקבלים כלים להתמודדות ושליטה על הרגשות שלהם. דרך נוספת היא שימוש בתרופות נוגדות דיכאון – לעיתים קרובות משלבים טיפול תרופתי עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי. פעילות גופנית גם היא דרך לטיפול בחרדה ודיכאון שכן בזמן הפעילות, משתחררים כימיקלים למוח אשר מסייעים לתחושת ההרפיה והרווחה בגוף. ישנן טכניקות הרפיה שגם הן מסייעות למטופלים כמו מדיטציה או יוגה. היכולת להתנתק לזמן מסוים משגרת החיים שמלאה בחרדות ופחדים היא שעוזרת למטופלים לשלוט בהפרעות ולשפר את איכות החיים שלהם.