עקירת שן בינה – לא לסבול מהכאב
אותן 4 שיניים היוצאות בגילאי העשרים מכונות שיני בינה, מדובר על שיניים טוחנות אחוריות אחרונות בשורה. שיני הבינה נוטות "לגרום לצרות" בשל הקושי שלהן לבקוע לגמרי והעובדה שפעמים רבות פשוט אין להן די מקום בלסת. בנוסף, קשה לצחצח אותן ולטפל בהן בגלל המיקום שלהן. עיקרה של שן בינה עשויה להישמע כמו פרוצדורה מורכבת אבל האמת היא שלא מדובר בעקירה מיוחדת. עקירת שיני בינה מבוצעת במרפאות שיניים בארץ ובעולם ללא סיבוכים מיוחדים.
האם אפשר לטפל בשן בינה?
באופן עקרוני כן. במידה ושן הבינה יצאה במלואה במנח תקין הרי שניתן לטפל בה כמו בכל שן. ניתן לעשות סתימות בשיני בינה ולהניח כתרים. עם זאת, מרבית שיני הבינה שסובלות מעששת אינן נמצאות במנח נכון בתוך הלסת וההמלצה תהיה דווקא לעקור את השן ולא לנסות לטפל בה. כאשר השן סובלת מעששת, כשהיא גורמת לכאב בגלל שהיא לא בקעה כראוי או בכלל (שן בינה כלואה), כאשר היא לוחצת על שן סמוכה או גורמת לדלקות חוזרות ונשנות באזור מומלץ לעקור אותה.
איך עוקרים שיני בינה?
במידה ומדובר בשן שיצאה במלואה ניתן לעשות עקירת שן בינה "רגילה". הרופא יתפוס את השן בעזרת צבת וישחרר אותה ממקומה. ברוב המקרים שהם עוקרים שיני בינה זאת לא אפשרות בשל המיקום של השיניים והעובדה שהן נוטות לצמוח באופן עקום ולא מלא. כמובן שאם מדובר בעקירת שן בינה כלואה עקירה "רגילה " אינה אופציה. מרבית עקירות שיני הבינה יעשו על ידי כירורג דנטלי, לעיתים ידרש כירורג פה ולסת.
סיכונים ותופעות לוואי בעקירת שיני בינה
יש לציין שעקירת שיני בינה הנעשית על ידי כירורג דנטלי מנוסה אינה צריכה להיות מקור לדאגה. עקירות כירורגיות מבוצעות בהצלחה גדולה על ידי רופאי שיניים מידי יום. עם זאת, מכיוון ששיני הבינה ממוקמות בלסת האחורית ולא פעם הן דורשות עקירה כירורגית ישנן מספר תופעות לוואי אפשרויות להליך וכן, גם כמה סיכונים:
תופעות לוואי: נפיחות באזור העקירה ובלחי בצד העקירה, דימום מקומי הנמשך מספר שעות, אי נוחות או כאב. מעבר לכך אין תופעות לוואי מיוחדות לעקירת שן בינה. ניתן להתמודד עם כל אחת מתופעות לוואי אלו באופן יעיל ביותר.
סיכונים:
- מכתשית יבשה: תופעה המאפיינת בהיעדר גלד באזור העקירה הגורמת לכאב ממושך למספר ימים ואף שבועות. הסיבוך מתרחש בעיקר אצל מעשנים.
- פגיעה עצבית: פגיעה בעצב המוביל לסנטר, ללשון או לפה. מדובר בסיבוך נדיר (כ-5% מן המקרים בלבד) העובר תוך עד מספר שבועות. במקרים נדירים עוד יותר מדובר בפגיעה קבועה.
- שבר בלסת: עקירה כירורגית עשויה במקרים נדירים מאוד לגרום לסדק או שבר בלסת. במרבית המקרים לא נדרשת התערבות כלשהי אך לעיתים יידרש הליך כירורגי נוסף לתיקון שבר.
- פגיעה בסינוס: כאשר העקירה נעשיית בלסת העליונה תיתכן פגיעה ברצפת הסינוס. מדובר במצב נדיר שיש לתקן על ידי הליך ניתוחי לסגירת הפתח שנוצר.
מה עושים אחרי העקירה?
מכיוון שעקירת שן בינה כמעט תמיד תעשה בעקירה כירורגית חשוב מאוד לשים לב להוראות רופא השיניים שלכם כדי לאפשר החלמה מיטבית ומהירה. יש להקפיד מאוד על:
- ביממה הראשונה לאחר העקירה חשוב לא לאכול מזונות קרים או חמים מידי וכמובן לא נסות לאכול מזונות קשים. אין לשטוף את הפה.
- ניתן להקל על כאב או אי נוחות בעזרת משככי כאבים ללא מרשם רופא (כדאי להתייעץ עם רופא השיניים לגבי סוג התרופה והמינון המומלץ)
- ניתן להניח קומפרס קר או תחבושת קרח על הלחי בצד העקירה כדי להקל על נפיחות באזור.
- חשוב מאוד לא לעשן כלל ביממה הראשונה (וגם אחריה עד לריפוי מלא של אזור העקירה) – עישון סיגריות עשוי לגרום לקושי ניכר בריפוי והחלמה.
- במידה והרופא רשת תרופות כלשהן (לפעמים אנטיביוטיקה ניתנת אחרי עקירה כירורגית) יש לקחת את התרופה לפי הוראותיו ובמלואה.
- מומלץ מאוד לא להרים משאות כבדים או לבצע פעילות גופנית בימים לאחר העקירה. במידת האפשר, נסו לנוח ולתת לגוף זמן להחלים.
כמובן שבכל מקרה בו הנכם מרגישים ברע או לא בטוחים שקצב ההחלמה שלכם טוב, פנו אל רופא השיניים שלכם. במידה והנכם חשים שמשהו לא כשורה, אם חום הגוף עולה לפתע או אם הנכם סובלים מדימום שלא נפסק באזור העקירה פנו מיד לרופא שלכם לקבלת הנחיות נוספות.