סרטן כליה
סרטן הכליה הוא אחד מסוגי הסרטן שנחשבים לפחות נפוצים ושכיחותו עומדת על 2%-3% מכלל מקרי הסרטן, עם זאת מדובר בסוג סרטן קטלני לא פחות. על אף ההתקדמות הרפואית בשנים האחרונות, אבחון מוקדם וטיפול נכון עדיין מהווים את המפתח להתמודדות מוצלחת עם המחלה. הבנת הגורמים המובילים להתפתחות סרטן הכליה, תסמיניו, שיטות האבחון והטיפול המקובלות, יכולה לסייע בהעלאת המודעות ובשיפור תוצאות הטיפול עבור חולים רבים.
סוגים שונים של סרטן כליה
ישנן שתי צורות עיקריות של סרטן הכליה, הנפוצה ביותר היא RCC – קרצינומה של תאי כליה. ה- RCC מתפתח על גבי האבובית המקורבת הממוקמת בנפרונים האחראים על סינון הדם במערכת השתן. צורתו השניה של סרטן הכליה נקראת TCC והיא נחשבת לנדירה יותר. במקרה זה הגידול הסרטני מתפתח מהתאים הממוקמים על דופן הצנרת הכלייתית. במקרה של סרטן מסוג זה אחד התסמינים העיקריים יהיה הימצאות של דם בשתן. חשוב לציין שלא כל גידול על גבי הכליה הוא בהכרח ממאיר. קיימים גידולים שפירים מסוגים שונים שאינם סרטניים שעשויים להתפתח באזור הכליות ואף להתפשט לאיברים נוספים.
מהם הגורמים לסרטן כליות?
לא קיימים גורמים ספציפיים שאחראים באופן ישיר על התפתחות סרטן כליות, עם זאת ישנם כמה גורמים שהימצאות אחד כמה מהם יחדיו עלולה להגביר את הסיכויים לחלות במחלה.
הסרטן מסוג זה נוטה להתפתח יותר בקרב גברים מאשר נשים ונפוץ בעיקר אצל בני הגיל המבוגר, לקבוצת הסיכון נכנסים בני גיל 60 ומעלה. עישון נחשב גם הוא לאחד הגורמים המעלים את הסיכוי לפתח סרטן מכל סוג, בין היתר גם את סרטן הכליה.
בנוסף גם הסובלים מעודף משקל הם בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח סרטן כליה במהלך חייהם.
הסיכוי לפתח סרטן כליה עולה במידה והמטופל סובל ממחלות כליה נוספות או לחץ דם גבוה.
כמו כן הסיכוי לפתח סוג זה של סרטן יהיה גבוה יותר במידה ובמשפחתו של המטופל ידוע על מקרה אחד או יותר של המחלה.
מהם התסמינים של סרטן הכליה?
כדי לחשוד בסרטן כליה נחפש תסמינים שונים שיכולים להעיד על בעיה במערכת השתן. התסמינים העיקריים הם שתן דמי, חוסר שיווי משקל פתאומי, בליטה המופיעה באזור הכליה, כאבים, גלי חום או חום גבוה שלא נובע ממקור אחר.
חשוב לזכור שלא תמיד נצליח להבחין בתסמינים של סרטן הכליה כשמדובר בשלבים ראשונים. זו הסיבה שלעיתים הוא מאובחן לגמרי במקרה בזמן בדיקות שגרתיות אחרות או במהלך בירורים רפואיים אחרים.
איך מאבחנים את סרטן הכליה?
במידה והחולה מתלונן על שתן דמי ועל תסמינים נוספים הקשורים במערכת השתן יעדיף הרופא להפנותו למספר בדיקות, הראשונה בהן היא כנראה בדיקת שתן כללית על מנת לשלול אופציה של זיהום או כדי לשלול בעיות אחרות שעלולות לגרום לתסמינים. לאחר ביצוע הבדיקות נחזור להמשך בירור, במידת הצורך. במידה ויהיה צורך יבצע הרופא בדיקות נוספות שבאמצעותן יהיה ניתן לאבחן או לשלול את סרטן הכליה, וכמובן גם בעיות אחרות. כדי לקבוע שאכן מדובר בסרטן הכליה יבצע הרופא שורת בדיקות, היעילות שבהן אלו בדיקות MRI, CT ואולטרה סאונד אשר באמצעותן אפשר לאתר את הגידול בצורה ממוקדת. במידה וימצא גידול בכליה הרופא יבקש לבצע ביוספיה כדי לקבוע האם אכן מדובר בגידול סרטני.
שלבי המחלה
כדי לקבוע את שלב המחלה יתייחס הרופא למספר גורמים ביניהם גודלו של הגידול, הימצאות או היעדר תאים סרטניים בבלוטות הלימפה והימצאות או היעדר גרורות באיברים אחרים. על פי פרטמטרים אלו ניתן לסווג את הסרטן לאחד השלבים מתוך ארבעה שלבים שקיימים, ככל שנאבחן את המחלה בשלב מוקדם יותר כך יעלה הסיכוי להחלמה.
מעבר לקביעה של שלב המחלה הרופא יקבע גם את הדירוג שלה. דירוג המחלה מתייחס להתנהגות התאיים הסרטניים ובעיקר לקצב הגידול שלהם. גם כאן הדירוג נע בין 4 שלבים, כאשר הנמוך שבהם מתאר תאים המפתחים בקצב איטי יחסית ואילו הגבוה בהם מתייחס לתאים בעלי סיכוי גבוה להתפשט במהירות גבוהה יותר.
סוגי הטיפולים הקיימים לסרטן כליה
תוכנית הטיפול היא מותאמת אישית עבור כל מטופל ונקבעת לפי סוג הסרטן ושלב המחלה. במידה ומדובר בגידול שלא התפשט אל מעבר לכליה הפתרון יהיה הסרה שלו או במידת הצורך הסרה מלאה של הכליה. הליך מסוג זה מתבצע לרוב באמצעות ניתוח אנדוסקופי, כלומר שאינו ניתוח פתוח. אצל מטופלים שמכל סיבה שהיא לא יכולים לעבור ניתוח ניתן לטפל בגידול בשימוש בטמפרטורה גבוהה או קרה במיוחד ובכך להשמיד אותה בצורה ממוקדת.
גם במקרים בהם הסרטן התחיל להתפשט לבלוטות הלימפה עיקר הטיפול יתמקד בהסרת כלל הנגעים הסרטניים באמצעות ניתוח. במידה והסרטן הצליח לשלוח גרורות לאיברים נוספים בגוף נבצע מעבר לניתוח גם טיפולי אימנותרפיה, הממוקדים בחיזוק מערכת החיסון וגם הקרנות במידת הצורך בכדי לנסות לשלוט על קצב התפשטות המחלה ובתסמינים שלה.
טיפולי רפואה משלימה
רופאים רבים ממליצים לשלב יחד עם פתרונות הרפואה הקונבנציונלית גם טיפולים משלימים נוספים שעשויים להקל על התסמינים ולהשפיע לטובה גם על מצב הרוח. ניתן לקבל טיפולי דיקור, נטורופתיה, פיזיותרפיה, עיסוי רפואי וכו'. על סוג הטיפול המתאימים עבורך ממומלץ להתייעץ יחד עם הרופא המטפל.
התמודדות רגשית עם סרטן הכליה
גילוי סרטן והתמודדות ממושכת עם המחלה משפיעה באופן ישיר על המצב הרגשי ואופן התגובה יכול להשתנות מאדם לאדם. כחלק מקבלת הטיפול המומלץ למחלה חשוב גם לקבל סיוע רגשי ונפשי בעת הצורך. עיבוד ההתמודדות עם המחלה עשויה להיות מלווה בחששות, פחדים ולעיתים גם בייאוש. אל תישארו לבד ודאגו להקיף את עצמכם בסביבה חמה ותומכת ובכל דבר נוסף שיכול לעזור לכם מבחינה רגשית.