דיכאון חורף
דיכאון עונתי או דיכאון חורף הוא דיכאון המופיע בעונת החורף וחולף בתקופת האביב . נראה שקיים קשר בין אור לבין מצב הרוח. מצב הרוח מושפע לרעה משעות חושך ארוכות וחשיפה פחותה לאור השמש. דיכאון חורף בהגדרתו המלאה אינו שכיח בישראל ושכיחותו כאחוז אחד מהאוכלוסייה. באזורים בהם שעות החושך ארוכות יותר, כגון בארצות סקנדינביה, השכיחות היא כ-10% מהאוכלוסייה . קיים דיכאון חורף בעוצמה מתונה יותר אותו חווים כ 15% מהאוכלוסיה.
מהן הסיבות לדיכאון עונתי?
הסיבות לדיכאון העונתי לא לגמרי ברורות. אצל רב בעלי בחיים בארצות הקרות קיימת הפחתה בפעילות בחודשי החורף בתגובה להפחתה במזון זמין, הפחתה באור שמש ובשל הקשיים לשרוד במזג האוויר קר. יש להניח, שהאוכל היה מצרך נדיר בתקופות פרההיסטוריות ונטייה למצב רוח נמוכה בחודשי החורף הייתה הסתגלותית כחלק ממנגנון הפחתת הצריכת הקלורית. יתכן והסיבה קשורה לעליה בהפרשת המלטונין שמיוצר בחושך על ידי בלוטת האצטרובל ומדוכא על ידי אור בהיר. יתכן ועלייה ברמת הורמון המלטונין, האחראי על ויסות זמני שינה ועירות, משפיעה לרעה על ייצור הכמויות הסדירות של המוליכים העצביים: סרוטונין, ונוראדרנלין. בנוסף, יש כנראה ירידה בכמויות של המוליך העצבי דופמין הנגרמת בשל החשיפה המעטה לאור.
דיכאון החורף מתבטא לרב במצב רוח ירוד קושי שהתעורר בבוקר, עייפות תאבון מוגבר חוסר אנרגיה, קשיי ריכוז , נסיגה חברתית ירידה בחשק מיני, פסימיות , וחוסר הנאה מהחיים . הצורה המתונה והשכיחה של דיכאון החורף מתבטאת בתסמיני דיכאון קל עד בינוני המגיב לטיפול בפעילות גופנית וריבוי פעילות מחוץ לבית במיוחד בימי שמש.
אילו טיפולים קיימים?
אחד הטיפולים האפשריים בדיכאון עונתי הוא פוטותרפיה, הכולל חשיפה לאור מלאכותי, פעילות ספורטיבית בשעות המוארות, ודיאטה המבוססת על פחמימות . טיפול באור מבוסס על מקור אור שפולט אור הרבה יותר ממנורה מקובלת . המטופל יושב במרחק של כחצי מטר ממקור האור עם עינים פקוחות למשך 30-60 דקות. ניתן לטפל בדיכאון החורף גם בעזרת זריחה מלאכותית (הארה הדרגתית של החדר למשך כחצי שעה עד שעה לפני היקיצה) . טיפול באור יכול להביא לשיפור כבר בשבוע הראשון, אך בד"כ יש צורך בטיפול למשך מספר שבועות עד לשיפור המיוחל . יש להמשיך את הטיפול האור עד שהחשיפה לאור מגיעה מאור השמש (לרב באביב). יש כמובן להמנע מאור שמש ישיר ממושך או אורות מלאכותיים שלא חוסמים את טווח אולטרה סגול בשל החשש מסרטן העור . טיפול תרופתי גם הוא יעיל לטיפול בדיכאון חורף. תרופות ממשפחת ה SSRI כמו ציפרלקס נמצאו יעלים ב כ 70% מהמקרים. אצל אנשים עם נטייה ברורה לדיכאון חורף קשה מומלץ לעיתים על טיפול מונע בנוגדי דיכאון בחודשי החורף.